Romgleza.....

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Romgleza.....

Constantin Nitu

Jocuri de cuvinte duminicale: „romgleza”

*********************************

 

1) Unuia slab la română, care atradus primul într-o instrucțiune „location” cu încetățenitul de-acum „locație”!

 

Cu româna facem troc!

Ce bună investigație,

Însă nu mă mir deloc:

Pun în loc de „loc” „locație”!

 

2) Cel mai folosit epitet,adjectiv, adverb sau cum naiba îi zic divele:

<<DÍVĂ s.f. (Liv.) Cântăreață cu renume; artistăde cinematograf renumită; (peior.) femeie care dorește să fie admirată;femeie care frapează. [< it., fr. diva]. sursa: DN (1986).>>

 

„..............

-      Cum a fost la club?

-      OK!

-      Cum au fost subiectele la bacalaureat?

-      OK!

-      Cum a fost de 1 Mai la mare?

-      OK!

-      Ce crezi despre această poezie?

-      E OK!

-      Ce zici de criticul Manolescu?

-      E OK!

-      Ce crezi de această poezie a poetului Verona?

-      E OK?

-      Cum scrie Valentin Ursu?

-      OK!

-      Cum sunt epigramele lui Garda?

-      OK!

.........”

În urmă cu aproape două secole, într-o zi deduminică, două articole de presă au fost legate între ele printr-o simplăabreviere - OK. Datorită campaniei prezidențiale din 1840, ceea ce a început cao glumă într-un ziar din Boston s-a transformat într-una din expresiile acumomniprezentă în limbile romanice, așadar și în limba română. Pe 23 martie 1839,cititorii cu ochii cârpiți de somn observau pe pagina a doua din Boston MorningPost, în a doua coloană, o ciudățeniei lingvistică. Era un cuvânt cam cum ar fiacum pe messenger „LOL” și „OMG” (studenții mei le folosesc des), o abreviere             nebună” care a bulversat America dinsecolul al XIX-lea. Într-o încercare de a „distra” elitele tinere, „educate” înmod deliberat și atunci, când nu existau facebook sau tweeter, cu cuvintegreșite de argou. De exemplu, „KG“ (I know, go!)” însemna „știu, pleacă!“ (și„totul o să treacă”, vorba unui cântec care ar fi fost mai bun la Eurovisionulăla geopolitic!).

Gluma a fost „LOL”, adică amuzantă, în anii 1800.Și atunci a apărut în presa scrisă prescurtarea „OK”, ceea ce însemna „ollkorrect“ (pronunția „o” a lui „a” de la all), autorul fiind Helianihus... OK areapărut într-un alt articol din Boston Morning Post trei zile mai târziu, și așas-a încetățenit în engleza americană! Dar OK a devenit „tare” în anul următor,  1840, în campania prezidențială. În 1840,Președintele în exercițiu Martin Van Buren voia să fie reales și s-a confruntatcu William Henry Harrison, erou al războiului de independență. Și OK a căpătato altă semnificație, adus de suporterii lui Van Buren în campanie. Acest VanBuren s-a născut și a locuit în orașul Kinderhook, în nordul statului New York,având porecla „Old Kinderhook“ (Vechiul Kinderhook).

Și suporterii președintelui democrat auînceput să creeze cluburi în întreaga țară, cu prescurtarea poreclei orașuluiîn denumire (OK), dând al doilea înțeles prescurtării („O.K. Club”). Dar acum eacum! Și oponenții lui Harrison au început să adopte OK, dar într-un mod totaldiferit, folosind expresia pentru mentorul lui Van Buren, Andrew Jackson.Editorul de la New York Morning Herald a scris că Jackson a fost rănit. Jocuride cuvinte, frate!  Și aprobarea îndocumentele prezidențiale se dădea cu „OK”! În cele din urmă, alegătoriiamericani nu credeau că Van Buren era OK. Harrison a câștigat alegerile din1840, precum Trump al nostru acum!  Darnu l-a invitat la cină pe omologul teleormănean al lui Dragnea de atunci, că nuavea caftan și că nu aproba Poarta Otomană! Expresia a început să apară în convorbirilede zi cu zi, și uite-așa în 1864 a apărut în „Slang Dictionary”, dicționarulcuvintelor vulgare << SLANG s.n. (Lingv.)Nume dat argoului în Anglia. [Pl. -guri. / < engl. slang]. sursa:DN(1986).>>!

A apărut apoi periodic și în culturapopulară. În 1943, cu muzicalul „Oklahoma!“, când Rogers și Hammerstein aucerut daune statului, verdictul a fost „OK“, iar cartea din 1967 a lui ThomasHarris, „Sunt OK, Tu ești OK“ (I’m OK, You’re OK) a fost doar unul din cele maipopulare „ghiduri de îndrumare” scrise vreodată. În timp ce OK a devenit partea lexiconului popular, originile sale au fost contestate timp de peste unsecol. Unii lingviști au arătat spre Van Buren și Jackson, alții crezuseră că OKare la bază producătorul unor biscuiți „populari” în armată, Orrin Kendall saupe un șerif din Choctaw, numit Old Keokuk (președintele Woodrow a crezut ultimaipoteză). Ba un amic, amiral american, mi-a declarat că erau inițialele unuigeneral american din războiul de independență, a cărui aprobare pe toatedocumentele purtau semnătura sa (O.K.). Dar lingvistul american Allen Walker Read,profesor de engleză la Universitatea Columbia a descoperit adevarata origine alui OK în anii 1960, pornind de la editorul ziarului din 1939. Cruduța, una Trașcădusă de Măruță și Pro TV pe la Paris și altele or fi știind chestia?

Să fiți iubiți! LOL!

Of, of, of! Ce faceți, nu„șeruiți”?

 


“Nu poti învata nimic pe nimeni; poti doar sa ajuti pe cineva sa descopere.” Galileo Galilei   Gl. bg. (r.) prof. univ... dr. ing. Constantin Nitu http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html